U hotelima na Bledu godišnje odseda skoro pola miliona turista

Prema podacima Statističkog zavoda republike Slovenije (Statistični urad), Bled je protekle godine posetilo skoro 644 hiljade turista, a među njima je čak 610 hiljada stranih.

Bledsko jezero; Foto: bled.si

Bledsko jezero; Foto: bled.si

U hotelima i sličnim vrstama smeštaja na Bledu odselo je 2014. godine više od 463 hiljade, odnosno više od 436 hiljada stranih turista. Jednostavnije rečeno, u svim ovakvim objektima na Bledu ukupno, svakog dana, u proseku, ima više od 1.200 gostiju.

U odnosu na druge oblike smeštaja na Bledu, jasno je da u hotelima odseda oko dve trećine turista.

– U hotele najviše dolaze Italijani, kojih je prošle godine bilo više od 46 hiljada. Osim njih, tokom 2014. u hotelima je bilo i 42 hiljade turista iz Velike Britanije, skoro 37 hiljada iz Nemačke, ali i nešto više od 20 hiljada Japanaca – govore podaci kojima raspolaže Statistični urad.

Aktivnosti na Bledu; Foto: bled.si

Aktivnosti na Bledu; Foto: bled.si

Među turistima koji pune hotelske kapacitete na Bledu ima i Korejaca, turista iz Izraela, kao i Austrijanaca, Hrvata, Mađara, Rusa i Srba.

U neposrednoj blizini Bledskog jezera, najveće atrakcije ovog kraja, ima 13 hotela. Od toga je šest hotela sa tri zvezdice i isto toliko sa četiri, a samo jedan hotel ima pet zvezdica – Grand hotel Toplice.

Ovaj hotel, izgrađen 1854. godine, jedan je od najstarijih na Bledu. Deo je prestižnog lanca Small Luxury Hotels of the World, grupe koju čini tek nešto više od 500 hotela širom sveta.

Ovaj i još pet navedenih hotela deo su lanca Sava Hotels & Resorts, najvećeg turističkog preduzeća u Sloveniji.

Grand hotel Toplice; Foto: Sava Hotels &Resorts

Grand hotel Toplice; Foto: Sava Hotels &Resorts

Kada je reč o hotelskim lancima, na Bledskom jezeru prisutan je i Best Western, odnosno njemu pripada hotel Lovec sa četiri zvezdice. Nalazi se na obodu nacionalnog parka Triglav, a s obzirom na to da nudi autentičan doživljaj Slovenije, služe se, mahom, jela slovenačke kuhinje, kao i lokalna vina i piva.

Takođe, jedan od interesantnijih hotela je, svakako, Vila Bled. Ovaj objekat zapravo je nekadašnja rezidencija predsednika SFRJ, Josipa Broza Tita. Osamdesetih godina rezidencija je renovirana i pretvorena u hotel sa spa centrom.

Osim velnes centara, u Bledu postoji i zdravstveni i dijagnostički centar. Takođe, turisti mogu da uživaju i u kupanju u bazenima ispunjenim termalnom vodom.

Best Western Hotel Lovec; Foto: lovechotel.com

Best Western Hotel Lovec; Foto: lovechotel.com

Bled je dobra lokacija i za one koji uživaju u različitim vrstama sportova jer većina hotela nudi mogućnost bavljenja kako planinarenjem, vožnjom bicikala i kajaka, tako tenisom i drugim sportovima.

Iako Bled ima istorijske i geografske prednosti u odnosu na neka druga turistička mesta, u Sloveniji se dosta radilo na tome kako bi Bledsko jezero postalo mesto koje će privući veliki broj turista.

Ono što Turistička organizacija na Bledu ubraja u TOP 5 stvari ovde je poseta ostrvu na sredini jezera, klisuri reke Radovne, kao i zamku. Najstariji deo kompleksa ovog zamka izgrađen je najverovatnije oko 1011. godine. Između ostalog, do zamka se možete odvesti i fijakerom.

Hotel Vila Bled; Foto: brdo.si

Hotel Vila Bled; Foto: brdo.si

Takođe, tu spadaju i vožnja čamcem preko Bledskog jezera, ali i čuvena krempita, koja je praktično simbol ovog mesta.

Ovaj primer pokazuje da i hoteli u drugim zemljama mogu turistima da obezbede, primera radi, vožnju fijakerom prilikom obilaska okoline ili poslasticu koja će ih učiniti jedinstvenim.

Share Button
blog comments powered by Disqus