Ulaganjem u marketing i bogatiju ponudu do većeg broja gostiju na planinama

Planinske centre u Srbiji posetilo je tokom 2015. skoro pola miliona turista, a ostvareno je više od 1,6 miliona noćenja. Da je poseta povećana, slažu se i hotelijeri i to čak do 60 odsto.

Izvor: Hotel Mona Zlatibor

Izvor: Hotel Mona Zlatibor

Kako pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku Srbije, domaći turisti zabeležili su 20 odsto više poseta, a strani oko 12%. Kada je reč o noćenjima, više od 1,4 miliona ostvarili su domaći turisti što je nešto više od 18 odsto nego 2014. Strani turisti ostvarili su oko 242 hiljade noćenja, što je porast od oko 12 odsto.

Najveći porast u broju noćenja domaćih turista beleže Divčibare, kao i Kopaonik, Zlatibor i Stara planina. Pored te tri najpopularnije planine, ako je sudeći po broju noćenja stranih turista, zapaženi porast ostvaren je i na planini Rudnik.

Na Kopaoniku je tokom 2015. ostvareno čak 32 odsto više noćenja nego 2014. Tu promenu osetili su i hotelijeri.

– U turizmu nema opuštanja. Mi se trudimo da budemo u korak sa evropskim trendovima kada je u pitanju ponuda i usluga. Broj turista, kako domaćih tako i stranih je u stalnom porastu. U Kraljevim čardacima je ove zimske sezone u odnosu na prethodnu boravilo čak 60% više gostiju. Od stranih turista najviše je bilo Rumuna, Mađara i Rusa – ističe Vesna Kostadinović direktorka prodaje hotelsko-apartmanskog kompleksa Kraljevi čardaci.

Izvor: Kraljevi čardaci

Izvor: Kraljevi čardaci

Kako dodaje, na Kopaonik turisti dolaze u talasima. Tako su decembar, januar, februar, kao i jun, jul i avgust meseci kada, mahom, mogu da se pohvale punim kapacitetima i velikim brojem individualnih gostiju.

Sa onim mesecima kada je poseta slabija, hotelijeri se bore na razičite načine: kreiranjem promo paketa i obogaćivanjem ponude.

– Kraljevi čardaci dosta ulažu kako u marketing i u stalno osmišljavanje različitih paketa u kojima gledamo da cena bude krajnje konkurentna. Iz godine u godinu smo širili i sadržaje. Od nedavno u sklopu Čardaka se nalazi jedan od najsavremenijih kongresnih centara u Srbiji. Zahvaljujući tome mi radimo tokom cele godine – dodaje Kostadinović.

I na Zlatiboru je situacija bila bolja nego 2014. Podaci pokazuju da je ostvareno 30 odsto više noćenja nego 2014. Osim toga, samo u decembru je zabeležen porast broja gostiju od skoro 60 odsto u odnosu na decembar prethodne godine.

Izvor: Hotel Mona Zlatibor

Izvor: Hotel Mona Zlatibor

– U 2015. godni beležimo rast od 10% kako na tržištu domaćih, tako i na tržištu inostranih gostiju. Najzastupljeniji su gosti iz regiona, s time da značajan rast imaju gosti iz drugih krajeva Evrope. Popunjenost je iznosila 76% i ostvareno je 78.310 noćenja. Naravno, postoje periodi visoke tražnje kao što je slučaj sa januarom, februarom, julom i avgustom, kao i periodi niže tražnje kao što je slučaj sa novembrom, martom i aprilom – kaže Petar Platiša, direktor prodaje u hotelu Mona.

Na porast prodaje, osim dobrih vremenskih uslova u zimskoj sezoni, uticale su i kampanje nacionalne i lokalne turističke organizacije. Međutim, ne može se umanjiti ni doprinos dobre ponude i marketinga.

– U našem slučaju najveći uticaj na rast broja gostiju imao je proaktivan pristup prodaji i segmentirane kampanje distribuirane na vreme našem tržišnom segmentu, praćene dodatnim sadržajima, pogodnostima i animacijom koju smo obezbedili gostu za boravak u zimskoj sezoni. Mi se proaktivnim pristupom trudimo da i u sezoni identifikovane niže tražnje generišemo dodatnu tražnju putem direktnih kanala komunikacije, promovišući nove proizvode, pogodnosti i dodatne usluge – objašnjava Platiša.

Share Button
blog comments powered by Disqus