Unapredite onlajn komunikaciju svog hotela uz pomoć ove tri aplikacije

Ostale teme , Region / 04. 09. 2015. / Autor:

Na sajtovima hotela u regionu uglavnom se nalazi samo fiksni broj telefona za informacije i rezervacije. Međutim, sve više turista širom sveta koristi smartfon, a otvaranje mogućnosti za onlajn komunikaciju sa gostima može samo unaprediti poslovanje.

Printskrin: Premier Palace Hotel, Kijev

Printskrin: Premier Palace Hotel, Kijev

Ukoliko vam često dolaze turisti iz inostranstva ne bi bilo loše da recepcija hotela počne da koristi i neke od popularnih aplikacija kao što su Viber i WhatsApp, ali i Fejsbukov Messenger for business.

Na taj način, turisti iz drugih zemalja, koristeći Wi-Fi mogu lako da komuniciraju sa vašim hotelom i na taj način izbegnu dodatne troškove. Takođe, koristeći ih pokazaćete gostima da ste u toku sa tehnologijom i njenim mogućnostima.

Sudeći po podacima sajta Statista, Viber je u junu 2015. imao više od 600 miliona korisnika. Njegova popularnost naglo je porasla u Americi, na jugoistoku Azije, u zemljama centralne i istočne Evrope, kao i u Rusiji. Viber je besplatna aplikacija i nudi vam mogućnost poziva, poruka, kao i video poziva.

Uz Viber turisti koji dolaze iz inostranstva moći će da komuniciraju sa recepcijom hotela bez dodatnih troškova. Može značajno da olakša komunikaciju i stavi do znanja gostu da vam je važno da im omogućite da vas što lakše kontaktiraju.

Sheraton Frankfurt Airport Hotel and Conference Center; izvor: linkedin.com/Mihaela Lica Butler

Sheraton Frankfurt Airport Hotel and Conference Center; izvor: linkedin.com/Mihaela Lica Butler

Aplikaciju WhatsApp je u aprilu 2015. koristilo oko 800 miliona ljudi širom sveta. Sajt Statista navodi da su najaktivniji korisnici ove aplikacije krajem 2014. iz Južne Afrike, Malezije, Argentine, Singapura, Hong Konga, ali i iz Španije, Indije, Meksika, Ujedinjenih Arapskih Emirata.

WhatsApp vam nudi slične mogućnosti kao i Viber, s tim što je prva godina korišćenja aplikacije besplatna, a sledeća se plaća 0.99 dolara. Hoteli koji koriste ovu aplikaciju, poput Sheraton Frankfurt Airport Hotel & Conference, ističu da je omiljena gostima zbog toga što dobijaju odgovore brže nego što bi ih dobili mejlom.

Većina informacija koje gosti ovom hotelu postavljaju preko aplikacije je u vezi sa cenama i rezervacijama, kao i nedoumice oko lokacije hotela.

Fejsbukova aplikacija Messenger for business za sada je aktivna samo za pojedine korisnike iz Amerike. Ona će, primera radi, omogućiti gostima da preko nje lako kontaktiraju hotele i tako izbegnu dopisivanje mejlovima.

Facebook Messenger for Business

Facebook Messenger for Business

Ideja je i da hoteli koji već koriste live chat sa potencijalnim gostima mogu ovu uslugu praktično da preslikaju i na Messenger.

Iako korišćenje ovih aplikacija u hotelijerstvu nije još u potpunosti zaživelo, jasno je da tu ima potencijala. Ukoliko odlučite da uvedete neku od njih u poslovanje, potrebno je da recepcija pored fiksnih, koristi i bar jedan mobilni telefon. Korišćenjem aplikacija pokazaćete gostima da ste uvek tu za njih i da vam je važno da im omogućite da što brže dođu do željenih informacija. Gosti hotela će, pored toga i uštedeti, pa ni to nije zanemarljiva stavka.

Osim toga, morate staviti na svom sajtu ikonicu aplikacije koju koristite, kao i broj telefona preko koga vas gosti mogu pronaći. Takođe, sve te informacije trebalo bi dodati i na Fejsbuk stranicu hotela.

Veoma je važno i da obučite osoblje da što brže odgovara na upite koji pristignu na ovaj način. Ukoliko ste spori, to će samo frustrirati vaše potencijalne goste.

Share Button
blog comments powered by Disqus