Uštedite novac energetski efikasnijom kuhinjom

Ostale teme , Region / 30. 06. 2017. / Autor:

Nakon isplate radnika, najveći rashodi hotela najćeše su troškovi vode, električne energije i gasa. Cena je ogromna i za planetu zbog zagađenja jer najveći broj hotela i restorana ne vodi ekološki odgovornu politiku poslovanja.

Izvor: pixabay.com

Sa udelom od oko 25 odsto mesečnih troškova hotela, novac koji odlazi na komunalije, delom se svakog meseca može pretvoriti u profit uvođenjem različitih standarda za efikasnije poslovanje, smanjenje troškova i odgovorniji odnos prema životnoj sredini.

Istraživanja pokazuju da oko 70 odsto hotela i restorana u svetu nema znanje i opremu kako bi napravilo pozitivne promene. Iako je za naprednije eco-friendly poslovanje neophodno konsultovati stručnjake koji će sagledati situaciju u vašem objektu, donosimo vam 5 koraka kojima u znatnoj meri možete smanjiti troškove hotelske kuhinje i ostvariti veću dobit u poslovanju.

Mislite dugoročno

U ostvarivanju standarda ekološki odgovornog i efikasnijeg poslovanja najbolje je krenuti od nule. Jedan hotel u Bornmutu u Velikoj Britaniji, dobitnik nekoliko godišnjih nagrada za eco-friendly poslovanje, u četiri indukcione ploče za kuvanje i renoviranje kuhinje uložio je 5 miliona funti.

Indukcione ploče za kuvanje konvertuju oko 85 odsto električne energije u energiju za kuvanje, što je znatno više čak i od gasa koji daje 40 odsto, a pozitivna stvar je i što ove ploče ne stvaraju toplotu u prostoriji pa samim tim ne postoji neophodnost za klima uređajima ili ventilatorima.

„Ova oprema je jako skupa ali je znatno efikasnija i štedi novac tokom dužeg vremenskog perioda“, istakla je menadžerka hotela Green House u Bornmutu.

Još jedan pozitivan primer ekološki prihvatljivog poslovanja je lanac Wahaca u kome bojleri ne postoje, već se sva topla voda za kuhinju dobija grejanjem vode kroz ventilaciju i topao vazduh iz frižidera i zamrzivača. Ovaj restoran koristi šest hiljada litara vruće vode dnevno i cilj je ušteda 12 hiljada funti godišnje i smanjenje proizvodnje ugljen-dioksida za 49 tona svake godine.

Iako je za neke hotelske restorane u regionu, ovakav kapacitet i ulaganje ovog tipa nezamislivo, i manja finansijska izdvajanja za kuhinjsku opremu mogu biti od velikog značaja, pa čak to bila i samo jedna ploča za kuvanje.

Izvor: pixabay.com

Upoznajte osoblje sa programom uštede

Osoblje ne plaća račune i najčešće ni ne zna koliki su mesečni troškovi hotelske kuhinje i zato zaposleni mogu biti veliki problem pri uvođenju ekološki prihvatljivog i efikasnijeg poslovanja. Važno je upoznati ih sa značajem ovog vida poslovanja i postaviti tačne ciljeve koje svakog meseca treba postići, a u čije će ostvarivanje biti uključeni i oni.

Takođe, jednostavni i kratki treninzi za osoblje su vrlo pogodni kako biste ih upoznali sa značajem uštede. Uvek će postojati radnici koji će se više truditi da hotel ispuni zadate ciljeve, pa ih slobodno nagradite shodno uspehu iz prethodnog meseca. Motivacija je jako važna.

Analizirajte troškove

Redosled potrošnje energije u kuhinji otprilike ide ovako: 23% kuvanje, 19% zagrevanje vode, 19% grejna tela, 11% rasveta, 8% rashlađivanje, 8% razni uređaji, 6% rashladna tela, 5% ventilacija, 1% kancelarijska i računarska oprema. Poznavanje ovih podataka unutar vaše kuhinje može biti vrlo značajno za uštedu.

Ukoliko znate ko je najveći potrošać, vrlo je lako iz dana u dan smanjivati troškove energije za te uređaje. U kombinaciji sa savetima energetskih i hotelijerskih stručnjaka, gore navedene brojke se uz monitoring i analizu mogu smanjiti najmanje za 15 odsto, a u nekim restoranima čak i do 36, pokazuju istraživanja.

Izvor: Facebook.com/EsplanadeZagrebHotel

Kako početi?

Najveći broj hotelijera postavlja pitanje kako početi sa eco-friendly poslovanjem. Tačnog odgovora nema jer je svaka kuhinja različita i ne može se govoriti o univerzalnim načinima za smanjenje troškova i odgovornije poslovanje.

Ipak, postoje mali koraci kojima se može početi. Primer za to može biti britanski hotel Battlesteads čiji je cilj pre četiri godine bio da smanji emitovanje ugljen-dioksida. Pre samo četiri godine svaka soba proizvodila je oko 23 kilograma ovog gasa, da bi sada ovaj hotel postigao neverovatan uspeh i smanjio emitovanje CO2 gasa po sobi na 2 kilograma. Poređenja radi, u svetu je prosek 31 kilogram.

Istim postupcima i u kuhinji, od uštede vode i struje do upotrebe skuplje ali dugoročno isplativije opreme, može se ostvariti ogromna ušteda i poslovati na eco-friendly način.

Umereno korišćenje električne energije

Pametno korišćenje struje se može ostvariti na brojne načine, ali jedan od najpogodnijih načina za uštedu jesu klima i uređaji za ventilaciju. Zašto bi ventilacija radila ukoliko u kuhinji ili hotelskom restoranu nema previše ljudi? Dovoljno je otvoriti prozor ili više njih i temperatura unutar prostorije će biti sasvim odgovarajuća. Deluje kao da ušteda nije velika, ali svakodnevnim obraćanjem pažnje na ovakve sitne stvari, vrlo je verovatno da će na kraju meseca račun za struju biti znatno manji. Probajte i sami.

Share Button
blog comments powered by Disqus