Veče Kopaonika – Više snega, više para

Događaji , Srbija / 26. 11. 2014. / Autor:

Količina snežnih padavina direktno utiče na prihode planinskih hotela, jedno je od zaključaka hotelijera na događaju “Veče Kopaonika” koje je održano u beogradskom hotelu Tulip INN Putnik Beograd 25. novembra.

vece-kop1

Foto: Nenad Pavlović

Na manifestaciji koja se održava već četvrtu godinu zaredom, domaćini Putnik AD, MK Mountain Resort, Skijališta Srbije i apart hotel Kraljevi čardaci predstavili su novine za zimsku sezonu 2014/15.

Elastičnost tražnje je posebno izražena kod planinskih hotelskih objekata, jer nedostatak snega, kako kažu, direktno utiče na cenovnu politiku, samim tim i na prihode.

Milosav Dunjić, pomoćnik direktora hotela Klub A i Putnik na Kopaoniku, u razgovoru za Hotelijeri.com navodi da zimski uslovi prošle sezone nisu bili naklonjeni hotelijerima, ali da je “damping” cena sasvim legitiman način da se pravovremeno reaguje i novčano, gostima, nadoknadi to što neće moći da uživaju u skijanju.

Foto: Nenad Pavlović

Foto: Nenad Pavlović

“Očekujemo da će ova godina biti svakako bolja od prošle, jer po svim statističkim parametrima beležimo blagi rast i veće interesovanje gostiju. Skijališta Srbije su unela ogromne investicije u poboljšanje zimske infrastrukture i zajedničkim snagama pokušavamo da privučemo turiste”, kaže Milosav Dunjić.

U prilog tome slede i podaci koje je izneo Dejan Ljevnaić iz Skijališta Srbije, da su investicije u skijališta na Kopaoniku ogromna i da su za ovu sezonu proširene staze Karaman greben, Pančićev vrh i vezni put Karaman greben i Mali karaman, dok se intenzivno radi na produženju Malog Jezera i staze Gvozdac. Ukoliko prvi put čujete za ove staze, verovatno niste skijaš, ali će upravo ovi podaci dodatno motivisati skijaše da na Kopaonik dođu i sa sobom, hotelima donesu nove prihode.

Vece Kopaonika slika 2

Foto: Represent

Ako govorimo o inostranim gostima, posebno je interesantan podatak da je čarter let na relaciji Moskva – Niš rasprodat do februara 2015. Milosav Dunjić nam iznosi još podataka koji u potpunosti idu u prilog proširenju tržišta: “Već imamo lojalne goste iz Rusije, dok deo gostiju dolazi putem posrednika i agencija. Potencijali ruskog tržišta su ogromni, bilo bi sjajno kad bi deo potencijala preneli i na letnji deo sezone.”

Foto: Nenad Pavlović

Foto: Nenad Pavlović

Ipak, pored Rusa, tu su i naše komšije: “Poslednjih nekoliko godina beležimo rast broja rumunskih turista. Za doček Nove godine imamo oko 90 procenata gostiju iz te zemlje. Zastupljeni su i Grci ali turisti iz Srbije i dalje čine najveći udeo u broju gostiju”, naglašava Dunjić.

Pored hotela Klub A i Putnik, svoje planove su izneli i predstavnici hotela Kraljevi čardaci. U novu zimsku sezonu 2014/15. hotelsko apartmanski kompleks Kraljevi čardaci ulaze proširenih kapaciteta i sada taj kompleks čini 199 apartmana i aparthotel sa 27 soba i ukupno može da primi 823 gostiju. A dodatna novina je i savremeni kongresni centar sa 350 mesta. Intervju sa predstavnicima Kraljevih Čardaka možete pročitati u posebnom tekstu.

Hotelijerima i svim radnicima u planinskom turizmu, kao i skijašima, možemo poželeti puno snežnih padavina, makar kao te večeri. Prihod će direktno zavisiti od njih. Ipak, ponuda na Kopaoniku je heterogena i u skladu sa željama i potrebama, gosti će moći da nađu ono što im najviše odgovara.

Share Button
blog comments powered by Disqus