Virtualna stvarnost za hotelijerski “marketing na steroidima” – Best Stay Croatia 2015

Događaji , Hrvatska / 22. 11. 2015. / Autor:

Daljnji rast prihoda i rezervacija hotelskog smještaja na globalnoj razini, ohrabrujuća je prognoza sa zaključene konferencije o turističkom smještaju Best Stay Croatia 2015, održane u Opatiji. Hoteli svijeta su i u 2014. te 2015. godini bilježili rast ponude i potražnje i to unatoč nizu negativnih gospodarsko-političkih utjecaja te porastu bookinga privatnog smještaja putem Airbnb-a.

Marjan Žitnik

Marjan Žitnik

Europski hoteli imaju porast od 7,6 posto i vidljiv je značajan oporavak od krizne 2010. godine – pojasnila je menadžerica iz britanskog STR Global Ltd.-a Ivana Nesković, koja je iznijela ove podatke na temelju istraživanja provedenog unutar svoje korporacije, a koja broji preko 52 000 hotela. Hotelijeri svijeta sve se više trude privući kineske goste, obzirom da taj dio turističke populacije doživljava najveći rast: čak 30 posto Kineza putuje više nego prethodne godine. Također, sve više raste broj gostiju s područja Istočne Europe.

Izgradnja i dogradnja novih hotelskih kapaciteta je prisutna u cijeloj Europi, trenutno najviše u Velikoj Britaniji, a pretežito se grade hoteli srednje i ekonomske klase, te dijelom luksuzni hoteli, čija je ponuda ukupno gledano još uvijek nedovoljna.

O popularnim trendovima u hotelijerstvu i turizmu u narednih pet godina govorio je osnivač nove booking platforme iz Dubrovnika Spotie.com, Marjan Žitnik.

– Svakako automatizirano plaćanje putem pametnih telefona i satova i „open booking“ te korištenje opreme za virtualnu stvarnost, koja daje prilično stvaran osjećaj boravka na nekoj lokaciji. Za turističke djelatnike to je zaista marketing na steroidima, jer su iskustva pokazala da korisnik nakon što, primjerice, isproba putem Oculusa doživljaj hodanja po plaži u Miamiju, želi odmah bookirati svoj odmor na toj destinaciji – rekao je Žitnik pokazujući sličnu opremu koju već koriste pojedini hoteli iz lanca Marriot.

Best Stay Croatia 2.3

Na panelu koji je diskutirao kako oduševiti gosta govorilo se i o upotrebi tehonologije u hotelijerstvu, pri čemu je rečeno kako hotel ne treba pretrpati kojekakvim inovacijama, nego im pristupiti intiutivno i upotrijebiti one koje nude bolju informaciju za gosta.

– Kada se pitate što od tehnologije nabaviti da bi se goste oduševilo, treba vas voditi ideja jednostavnosti. Kada se primjerice automatizirano gasi rasvjeta, neka se ugasi sve odjednom – savjetovao je britanski arhitekt Dexter Moren.

Važnost usluge bežičnog interneta, sada već potpuno nezaobilaznog dijela ponude svakog hotela, raste iz dana u dan. Poneki booking portali unijeli su ga čak i u kategorizaciju recenzija, što je trend koji raste.

– Od kada je Monte Moulini u Rovinju uveo WiFi pokrivenost i na plaži, porasla je ukupna ocijena hotela – svjedoči voditelj IT odjela Maistre iz rovinjskih hotela Andrea Fioretti. Današnji gost očekuje ne samo WiFi signal u svakoj sobi, nego i povećanu brzinu te maksimalno skraćen postupak spajanja na internet.

Kod uređenja hotela veliki trend je pretvaranje hotelskih lobbija iz uobičajenih punktova za sastajanje gostiju i mjesta za recepciju u zone za druženje, socijalizaciju i rad.

Best Stay Croatia 2.7

Održivi razvoj je također element koji treba uzeti u obzir u hotelijerstvu budućnosti, iako su govornici upozorili na njegovu tešku implementaciju u svakodnevni život i rad hotela.

– Hotel koji ima 200 klimatiziranih soba, gdje svaki gost namješta uređaj prema svojim preferencijama, jednostavno teško može uštediti na energiji – istakla je Una Barac, direktorica grupe Scott Brownrigg iz Velike Britanije. Također, primjerice korištenje dobavljača lokalne ili domaće hrane, koja je s jedne strane veliki trend, teško funkcionira u operativnom sustavu hotela.

Ipak, uz svu modernu tehnologiju, gosta uvijek i ponovno oduševljava ljubaznost osoblja, njemu osobno prilagođena usluga te poseban doživljaj lokacije i destinacije kroz emociju i novo iskustvo.

– Luksuz u hotelijerstvu se ne tiče toliko skupih materijala u opremi hotela, nego više u stvaranju doživljaja koji gost nema prilike doživjeti kod svoje kuće, kroz mirise, okuse i druge posebnosti nekog kraja ili zemlje – rekao je menadžer digitalnog marketinga i prodaje Maistre Petar Milevoj.

Organizatori Best Stay Croatia već su najavili održavanje ovog događaja i iduće godine.

Autor: Iva Vlašimsky
direktno sa konferencije u Opatiji

Share Button
blog comments powered by Disqus