Wellness turisti troše više novca

Ostale teme , Region / 07. 04. 2016. / Autor:

Sada, više nego ikada ranije, turisti ne žele da odsedaju u hotelima koji imaju samo osnovni sadržaj, već su u potrazi za onima u kojima će se napuniti dodatnom energijom.

Zeus bath, Terme Krka

Zeus bath, Terme Krka

Takav osećaj pružaju im wellness hoteli i rizorti, u kojima je akcenat stavljen na uživanje u spa i wellness sadržajima. Za ovakvim hotelima čak je i povećano interesovanje, što i nije čudno s obzirom na užurbani način života. Sve su popularniji objekti koji nude obroke bez glutena, različite vrste masaža, kao i svojevrsnu detoksikaciju.

Ovaj trend pokazao se kao dobar kako za hotelijere, tako i za njihove goste. Turistima omogućuje da bar tokom boravka u hotelu žive zdravije, dok hotelijerima donosi više novca. Kako navodi eHotelier.com, wellness turisti zapravo troše oko 130 odsto više od običnih turista.

Ukoliko se ovako nastavi, sve veći broj hotela biće primoran da uvede wellness sadržaje u svoju ponudu. Ukoliko nemaju spa centre, moraće da ih izgrade kako bi zadržali svoje goste. Međutim, iako su ovi sadržaji ranije podrazumevali samo spa centre, danas situacija nije takva. Pod wellness aktivnostima mogu se svrstati sve one koje se oslanjaju na neku vrstu fitnesa ili koje omogućavaju gostima da “napune baterije”.

Moderni wellness turisti zapravo su u potrazi za jedinstvenim iskustvima, a ne samo za uživanjem u spa centru. Veliki deo novih iskustava predstavlja i mogućnost da upoznaju lokalnu zajednicu bilo kroz jela ili kroz njihovu kulturu.

Krempita, Sava Hoteli Bled

Krempita, Sava Hoteli Bled

Budući da bi izgradnja spa centra u hotelu koji ga nema zahtevala dosta novca i vremena, hotelijeri sada mogu da pristupe ovom problemu na drugačiji način. Primera radi, mogu da uvedu druge aktivnosti koje ih ne bi mnogo koštale, a koje bi bile terapijske za goste.

Mogu da uvedu prečišćivače vazduha u sobama, hipoalergijske posteljine, ali i različite vrste smutija u ponudu hotelskog bara. Takođe, mogu gostima da ponude da učestvuju u školi slikanja, zdrave kuhinje ili da obezbede adekvatno mesto za jogu ili meditaciju. Ukoliko je hotel smešten blizu ergele, možete uvesti školu jahanja ili jednostavno ponuditi ture za pešačenje ili planinarenje.

Samim tim, hoteli mogu da iskoriste ovaj trend ne samo da bi zadržali svoje goste, već i da bi uveli nešto što drugi hoteli nemaju. Osim toga, na taj način pratili bi put kojim se wellness turizam kreće u inostranim hotelima.

Veliki broj inostranih hotela uveo je nove wellness programe još 2014. Hotelski lanci poput Marriott i Hilton hotela uveli su jogu, diskove s vežbama koje gosti mogu raditi u sobi, ali i mogućnost da gostima nabave organski gajenu hranu.

Even Hotel New York - Times Square South

Even Hotel New York – Times Square South

Hotelski lanac InterContinental Hotels Group (IGH) čak je uveo i ceo novi brend hotela – Even koji su potpuno posvećeni wellness aktivnostima. Na isti način postupio je i Starwood Hotels.

Da ovo nije trend koji je prolazan, pokazuju podaci sajta ibtimes.com. Turisti su na wellness aktivnosti samo 2013. potrošili 3,2 milijarde dolara, a ta brojka raste iz godine u godinu.

Ljudima je danas teško da pobegnu od svakodnevnih obaveza i opuste se. Hoteli su to na vreme shvatili i ponudili im različite aktivnosti kako bi im pomogli u tome. Jedno je sigurno: one ne uključuju samo uživanje u spa centru, već i brojne dodatne aktivnosti.

Tekst lektorisao: Lektura i korektura

Share Button
blog comments powered by Disqus