Wi-Fi kao način za povećanje prihoda hotela

Marketing i prodaja / 17. 11. 2016. / Autor:

Pružanje kvalitetnog i brzog Interneta gostima u sobama poslednjih godina postalo je uobičajeno, a razvoj tehnologije donosi i brojne novine koje će gostima boravak učiniti prijatnim. Međutim, sa razvojem tehnologije, pojedine usluge u hotelima mogle bi biti isključene iz upotrebe, ali sa druge strane, mogućnosti za zaradu se proširuju.

Izvor: Hotel Terminus & Plaza

Po dolasku u hotel gosti uglavnom uz ključ ili karticu dobijaju podatke za pristup Internetu, najčešće sopstveno korisničko ime i šifru, dok je u manjem broju slučajeva Wi-Fi u hotelu dostupan bez autorizacije. Korišćenje pametnih telefona u hotelskoj industriji sve je češće pa tako već u skorijoj budućnosti možemo očekivati veliki broj hotela u kojima će se check-in, otvaranje soba, naručivanje hrane i plaćanje vršiti putem telefona, što će, na neki način, recepciju hotela učiniti beskorisnom, stručnjaci kažu, prvo u hotelima sa biznis gostima.

Imajući to u vidu, hotelijeri počinju da razvijaju servise i usluge dostpune putem Wi-Fi mreže, a koji će hotelima doneti veću zaradu. Kako to postići?

Izvor: samsung.com/

Izvor: samsung.com/

Pristup Internetu

Jednostavan pristup Internetu je ključ uspeha. Omogućite gostima da samo jednom vrše unos informacija za pristup Internetu tokom boravka u hotelu i to putem društvenih mreža, najbolje preko Fejsbuka ili popunjavanjem kratkog formulara. Svejedno da li će gost koristiti usluge recepcije ili sve usluge naručivati putem telefona, njegovi podaci će ostati hotelu, povezivanje putem Fejsbuka povećaće se broj fanova hotela na ovoj društvenoj mreži, što će videti i prijatelji gosta čime šalje odličnu poruku svima i šire vidljivost hotela. Ovo je princip koji je delom već zaživeo na aerodromima širom sveta gde unosom e-mail adrese za pristum Internetu dajete saglasnost da vam na mejl stužu novosti vezane za ponude avio kompanija.

Analiza podataka

Kada gostu omogućite izuzetno brz i kvalitetan pristup Internetu, zadovoljstvo je na njegovoj strani, a na hotelu je da prikupi informacije – demografske, statističke, podatke o interesovanjima gosta, koliko vremena provodi na Internetu i slično. Iako slične podatke možete dobiti i putem anketa, praćenje realnih aktivnosti će svakako dati bolje informacije, a analzom istih u budućnosti ćete moći da kreirate kvalitetnije marketinške kampanje i imate precizniju ciljnu grupu turista koje želite da privučete.

Ne zaboravite i na podatke o kretanju gosta po hotelskom kompleksu. Ovo je jako važno jer ćete na osnovu analize moći da predvidite dobra mesta u hotelu za postavljanje, recimo reklamnog štanda, a takođe tok kretanja gosta kroz hotel je jako dobro znati. Zamislite samo podatke koje prikupite tokom konferencija, grupnih poseta, boravka u spa centru – za oglašavanje ubuduće imaćete sigurno dovoljno informacija za dobar targeting.

Izvor: hiltongardeninn3.hilton.com

Realizacija

Kada su gosti konektovani na Internet, prikupljeni su podaci, vreme je za korak hotela.

Već od prvog kontakta gosta sa hotelom, odnosno unosa podataka za Internet, na stranici za log in možete vršiti promociju aktuelnih ponuda, događaja u hotelu, specijalnih usluga. Znajući u kom periodu dana su gosti najaktivniji na svojim telefonima, možete poslati personalizovanu poruku putem mejla ili SMS-a. Recimo, obavestite ih o dešavanjima u hotelu u toku trenutnog ili narednih dana ili jednostavno zamolite za ocenu kvaliteta boravka. Uz to, predložite im da i svoj utisak podele i na Fejsbuku, Tviteru ili Tripadvisor i Booking sajtu.

Još jedan način za zaradu putem Wi-Fi mreže je i da ponudite drugim kompanijama oglašavanje na stranicama koje gosti moraju posetiti kako bi se konektovali na Internet. Znate ciljnu grupu i imate informacije o vrsti gostiju, stoga nije teško proceniti koje kompanije bi bile potencijalni klijenti.

Izvor: news.booking.com

Korišćenjem Wi-Fi tehnologije, ne samo za bolju konekciju sa gostima i olakšavanje njihovog boravka, već i za prikupljanje informacija o turistima, imaćete bolju sliku o svojim gostima i imati mogućnost za kreiranje znatno bolje targetiranih kampanja za oglašavanje. Poznavanje gostiju je jedna od osnova za dobar rad hotela, a navedeni načini trenutno su definitivno među najpreciznijim i najrealnijim koje možete ostvariti. Sa jedne strane nudite gostima dobar Internet, a sa druge hotel dobija veću vidljivost, informacije o gostima i sigurno u budućnosti još mnogo novih gostiju koji će direktno kod vas rezervisati smeštaj.

Share Button
blog comments powered by Disqus