WTM London 2015 – Smartfon i YouTube menjaju hotelijerstvo

Događaji , Region / 12. 11. 2015. / Autor:

Početkom novembra u Londonu je održan Međunarodni sajam turizma (World Travel Market). Ovaj sajam od 2013. važi za jedan od najvećih događaja na kojem se predstavljaju nova dostignuća i usluge u oblasti turizma.

Izvor: news.wtmlondon.com

Izvor: news.wtmlondon.com

Broj izlagača na sajmu koji je trajao 2-5. novembra bio je oko 5.000. Sa druge strane sajam je posetilo i više od 50.000 turističkih radnika i ministara iz raznih zemalja. Ovaj sajam održava se 36. godinu zaredom, a zaposleni u oblasti turizma ga koriste kako bi se povezali sa svojim kolegama, ali i saznali najnovije trendove u turizmu.

Većina značajnijih svetskih destinacija je imala svoj štand na sajmu. Luksuzom su prednjačile arapske zemlje i gradovi, a naročito Abu Dabi, Dubai i Katar.

Evropske zemlje su zauzele najveći prostor na sajmu, a Italija, Španija i Francuska su čak imale i zasebne štandove za popularnije regije i gradove. Većina zemalja regiona je imala svoje predstavnike na sajmu, ali je Hrvatska ubedljivo prednjačila ponudom.

Štand Hrvatske; foto: Nemanja Vujačić

Štand Hrvatske; foto: Nemanja Vujačić

Meksiko je bio generalni sponzor ovogodišnjeg Međunarodnog sajma turizma, tako da je njihova promocija, kako na sajmu, tako i u čitavom Londonu, bila dominantna.

Određene zemlje su organizovale i svojevrsne festivale u okviru sajma, u cilju približavanja atmosfere i načina života u njihovim regijama. Među njima su Karibi, Indonezija, Indija, Meksiko, Češka i drugi. Na taj način podstakle su dodatno interesovanje posetilaca za sopstvene destinacije.

Posebno interesovanje hotelijera izazvao je Travel Tech Show koji je bio u potpunosti posvećen tehnološkim inovacijama i rešenjima u svetu turizma. Održan je i značajan broj seminara na kojima su učestvovali eminentni stručnjaci iz oblasti turizma i ugostiteljstva.

Štand Meksika; foto: Nemanja Vujačić

Štand Meksika; foto: Nemanja Vujačić

Među njima su bili i predstavnici sajta TripAdvisor, koji su predstavili novu uslugu Instant Booking, kojom planiraju da pariraju sajtovima za rezervaciju smeštaja poput sajta Booking.com.

Takođe, istaknuto je i da se hotelijeri danas suočavaju sa činjenicom da se ponašanje njihovih potencijalnih gostiju menja. Turisti danas sve više koriste smart telefone prilikom putovanja, pa tu leži veliki potencijal za hotelijere.

Oslanjajući se na činjenicu da se u komunikaciji češće koriste slike i video-snimci nego tekstualne poruke, predstavljena je i usluga virtuelnog konsijerža.

Travel Tech Show; foto: Nemanja Vujačić

Travel Tech Show; foto: Nemanja Vujačić

Naglašena je i sve veća uloga YouTube klipova u privlačenju novih gostiju. Naime, istraživanja pokazuju da više od 50 odsto turista gleda snimke pre nego što odluče na koju će destinaciju otputovati.

Predstavljeno je i nekoliko startapova, a najviše pozitivnih ocena dobio je JustPark. Ideja je da uz njega, hotelijeri maksimalno povećaju prihode koristeći parking prostor. Takođe, na sajmu su predstavljena i korisna rešenja za integraciju sa tur operatorima, ali i za adekvatno upravljanje reputacijom.

Sa sajma za Hotelijeri.com
Nemanja Vujačić

Share Button
blog comments powered by Disqus