Zagrebački hotel izgrađen za putnike Orijent ekspresa

Hotel Esplanade Zagreb podignut je pre skoro 90 godina, pre svega kako bi smestio putnike linije Orijent ekspresa, koji je prolazio kroz hrvatsku prestonicu. Iako je dva puta bio deo internacionalnih hotelskih lanaca, sada posluje samostalno i jedini je takav hotel sa pet zvezdica u Zagrebu.

Dvadesetih godina prošlog veka u Zagrebu je postojao samo jedan hotel. U to vreme počeo je da saobraća i Simplon Orijent ekspres, voz koji je išao od Pariza, preko Venecije, Zagreba i Beograda, do Istanbula. Pošto hotel nije mogao da primi sve putnike koji su pristizali u grad, odlučeno je da se izgradi još jedan luksuzni objekat nedaleko od železničke stanice. U to vreme voz je bio jedina veza sa Evropom.

Esplanade Zagreb hotel

Esplanade Zagreb hotel

Raspisan je međunarodni konkurs za izgradnju hotela, a pobedu je, među mnogim istaknutim arhitektama, odneo Nemac, Oto Rening. Njegove originalne planove preradio je zagrebački arhitekta Dionis Sunko.

Hotel je u potpunosti završen za 26 meseci. Nazvan je Esplanade, što bi moglo da se prevede kao polje. Ime je verovatno dobio zbog toga što je izgrađen na prostranoj poljani zapadno od železničke stanice.

Prvobitna namena hotela je bila da pruži luksuzan smeštaj putnicima Orijent ekspresa, ali i da prihvati ostale turiste. Zagreb je bio jedna od stanica ovog međunarodnog voza, a hotel se tada reklamirao kao „poslednja civilizovana stanica pre egzotičnih stepa“.

Orijent ekspres; foto: Wikipedia/Murdockcrc

Orijent ekspres; foto: Wikipedia/Murdockcrc

Hotel je svečano otvoren 22. aprila 1925. godine. Imao je 200 soba sa toplom i hladnom tekućom vodom, telefon u svakoj sobi i ukupno stotinu kupatila. Takođe, imao je privatne prostorije za pušače, muziku i poslovne sastanke, ali i veliku plesnu dvoranu.

– Nekoliko dana nakon svečanog otvaranja, hotel je otvorio svoja vrata prvim gostima. Među njima je bio i izvesni gospodin Glück. Pošto “glück” na nemačkom jeziku znači “sreća”, stvorila se nada da hotelu predstoji svetla budućnost. Hotel je od početka postao središte zagrebačkog društvenog života. Tu su se održavali razni skupovi, značajni susreti i raskošni balovi. Tokom godina, hotel Esplanade je postao i mesto radnje ljubavnih priča u nekim proznim delima savremenih pisaca – kaže Sanda Sokol, PR i marketing menadžer hotela Esplanade.

Godine 1964. Esplanade Zagreb postao je deo InterContinental lanca. Samo četiri godine kasnije, našao se među 62 najbolja hotela ovog lanca u Evropi i na Bliskom istoku.

Esplanade Zagreb hotel

Esplanade Zagreb hotel

Jugoslovenski predsednik Josip Broz Tito dodelio je hotelu 1975. godine odlikovanje za rad. Iste godine, InterContitental je podigao drugi hotel nedaleko od hotela, pa je Esplanade ubrzo napustio ovaj lanac.

Tokom 90 godina postojanja, hotel je ugostio mnoge poznate ličnosti poput: Luisa Armstronga, Orsona Velsa, Vudija Alena, Elizabet Tejlor. Tu je odseo i Dejvid Bekam, Sting, Šakira, Robi Vilijams, kao i princ Albert od Monaka. Pojedini hodnici hotela ispunjeni su crno-belim fotografijama poznatih gostiju i značajnih trenutaka u istoriji hotela.

Posebnu pažnju javnosti privuklo je gostovanje provokativne plesačice Džozefin Bejker, prve Afroamerikanke koja je postala svetski poznata u šou-biznisu. Zbog njenog nastupa 1929. godine, ali i izuzetne lepote, mnoge dame bile su izrazito nezadovoljne.

Esplanade Zagreb hotel

Esplanade Zagreb hotel

Esplanade je 2002. godine zatvoren kako bi se izvršilo renoviranje. Iako je hotel izgrađen u art deko stilu, on se tokom godina i brojnih delimičnih renoviranja menjao. Međutim, 2002. godine poznati arhitekta Maria Vafiadis odlučila je da hotel renovira poštujući originalne nacrte.

Hotel je ponovo otvoren 18. maja 2004. godine kao deo lanca Regent. Ipak, to je trajalo do 2012. godine, od kada hotel posluje kao nezavisan.

Nakon renoviranja, ovaj hotel sa pet zvezdica ima 208 soba i apartmana. Tu je i restoran Zinfandel’s sa legendarnom Oleander terasom, fitnes centar, Smaragdna dvorana, kao i francuski Le Bistro.

Esplanade Zagreb hotel - Smaragdna dvorana

Esplanade Zagreb hotel – Smaragdna dvorana

– Hotel je tokom godina osvojio mnogo nagrada i priznanja i u mnogo čemu je bio prvi. Primera radi, Esplanade je bio prvi luksuzni hotel u Hrvatskoj koji se priključio jednom međunarodnom lancu i implementirao međunarodne standarde u pružanju luksuznih usluga poput malih sapuna, maslaca i džemova za doručak. Otvorio je prvi Kazino i prvi Bistro. Takođe, prvi je uveo jelovnike na iPad uređajima. Nagrade su samo priznanje da ono što radi, radi dobro i u pravom smeru – objašnjava Sokol.

U ovom hotelu snimani su filmovi „The Great Escape II: The Untold Story“ i mini-serije „The Winds of War“, a sobe u hotelu poslužile su kao scene i mnogih drugih ostvarenja. Sa druge strane, voz koji je saobraćao na Simplon Orient Express liniji je mesto radnje popularnog romana Agate Kristi, „Ubistvo u Orijent ekspresu“.

Share Button
blog comments powered by Disqus