Zagrebački Palace – jedan od prvih Hotela baština u Hrvatskoj

Hotel Palace Zagreb smatra se najstarijim organizovanim hotelom u hrvatskoj prestonici. Iako je otvoren još početkom prošlog veka u zgradi izgrađenoj krajem XIX veka, tehnički ne zaostaje za ostalim hotelima izgrađenim u skorije vreme. Takođe, deo je grupe Worldhotels koja okuplja više od 500 nezavisnih hotela širom sveta.

Hotel Palace Zagreb

Palace Zagreb počeo je sa radom 1907. godine u palati Schlessinger. Zgradu ove palate projektovao je arhitektonski studio “Hönigsberg & Deutsch”, čije su arhitekte Leo Henigsberg (Leo Hönigsberg) i Julije Dojč (Julio Deutsch), bili jedni od predstavnika prve generacije školovanih arhitekata.

Projektovali su više od 90 zgrada, zajedno sa drugim arhitektama, koje su obučavali. U pitanju su bile mahom rezidencijalne zgrade, ali i razne druge verske i državne institucije. Među njima su: sinagoga Koprivnica, zgrada Zagrebačke fabrike papira, fabrika olovaka Penkala, kao i palata Schlessinger, sagrađena 1891. godine.

Zgrada je 1907. adaptirana i otvorena kao hotel pod nazivom “Svratište Palace hotel”. U početku njegovog rada, većinski vlasnik deonica hotela bio je Šandor Aleksander, hrvatski plemić, industrijalac i političar. Danas hotel posluje samostalno, a od početka rada nekoliko puta je adaptiran i tehnički usavršavan.

Hotel Palace Zagreb

Mi smo Hotel baština ili Heritage hotel, to je kod nas službena nacionalna kategorija. Istovremeno smo, naravno, i hotel koji je moderan u smislu praćenja trendova. Dakle, mi vam nudimo doživljaj. Volimo da kažemo: “Kad dolazite prvi put u Zagreb, ako ga želite doživeti dođite u Palace. Kad dolazite drugi put u Zagreb, dođite opet kod nas da vam pokažemo i nešto više, a kada dođete treći put, vi ste naš VIP gost”. Ljudi vole da se vežu za nas zato što smo hotel koji nije prevelik. Kod nas vlada lepa atmosfera i vodimo računa o tome da svaki gost bude zadovoljan – kaže Josipa Jutt Ferlan generalni direktor hotela Palace Zagreb.

Kako bi dobio kategoriju Hotel baština, Palace je morao da zadovolji stroge kriterijume koje propisuje hrvatsko Ministarstvo turizma. Pažnja se obraća kako na arhitekturu, tako i na uniforme zaposlenih i jelovnik hotela. Tako turisti u ovom hotelu mogu da probaju i autohtonu kuhinju, odnosno jela starog Zagreba.

Hotel Palace Zagreb

– Kao Hotel baština nudimo i klasičan baštinski doručak. Znači, pored klasičnog bifea imamo i baštinski kutak, tamo se mogu doručkovati jela starog Zagreba. Onda imamo baštinsku A la carte ponudu koja uključuje po pet jela koja menjamo sezonski. Kada dođete u Zagreb, ako želite da probate autohtonu kuhinju, ne morate da idete daleko, možete to da učinite u našem hotelu – dodaje Jutt Ferlan.

Ovaj hotel sa četiri zvezdice ima 116 soba i šest apartmana, a osim toga, na raspolaganju je i nekoliko sala za organizovanje seminara. Smešten je u centru grada, uz stari gradski park. Godine 2012. u sklopu hotela otvorena je i umetnička galerija Zrinski u kojoj se često održavaju izložbe hrvatskih autora.

Od četiri sprata, koliko ima hotel, prvi sprat omiljen je među rediteljima, piscima i glumcima. U jednom od apartmana na ovom spratu odsela je i glumica Sofija Loren, prilikom svoje posete Zagrebu.

Hotel Palace Zagreb

Palace Zagreb se nalazi i u sastavu grupe nezavisnih hotela Worldhotels, koja broji više od 500 hotela u svetu. Ovi objekti morali su da zadovolje rigorozne uslove, kada je reč o kvalitetu. Okarakterisan je kao hotel prve klase, a činjenicu da je deo ove grupe, hotel Palace koristi kao spoljni kanal za prodaju.

– Imamo, uglavnom, turiste iz Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Italije, Austrije. Dolaze nam i turisti sa Dalekog istoka, pa ima sve više Korejaca i Japanaca u Zagrebu. Kada su u pitanju grupe, najbrojniji su Amerikanci. Naravno, turisti zemalja iz regije su dosta prisutni, a voleli bismo da više privučemo tržište Srbije – ističe Josipa Jutt Ferlan.

Kako dodaje, hotel je tržištu Srbije zanimljiv kao siti brejk destinacija, odnosno za one koji žele da provedu vikend u hrvatskoj prestonici.

Hotel Palace Zagreb

Gostima je na raspolaganju i parking uz sam hotel, besplatan WiFi, kao i wellness i fitnes centar. U kafani hotela često su organizovani različiti događaji, a Palace Zagreb poznat je i po organizovanju malih – butik venčanja.

Share Button
blog comments powered by Disqus