Zapošljavanje u hotelima: da li je bitnija diploma ili praksa?

Iako je školovanje važno, pri zapošljavanju u oblastima kao što su turizam i ugostiteljstvo, dosta će se ceniti i praksa koju kandidati imaju. Udruživanjem ove dve stavke nastaje, smatraju hotelijeri, idealan spoj, odnosno idealan radnik.

Tokom 2014. godine, od januara zaključno sa novembrom, kada je u pitanju turizam, na sajtu Poslovi.infostud.com pojavilo se u proseku 54 oglasa za posao. Iako su poslodavci mahom tražili dva izvršioca, u proseku se javljalo 262 ljudi. U proseku 451 oglas ticao se zapošljavanja u ugostiteljstvu. Iako su i poslodavci, u proseku, tražili, takođe, dva izvršioca, na oglase se javila 101 osoba.

Recepcija, Radisson Blu Old Mill

Recepcija, Radisson Blu Old Mill

Zanimanja za koja ima najviše oglasa su konobar, kuvar i glavni kuvar, kao i menadžer ugostiteljstva. U oblasti turizma, najtraženije zanimanje je recepcioner, dok se skoro šest puta ređe traže radnici za radno mesto turistički vodič.

Turistički radnici se ubedljivo najčešće traže u Beogradu. Daleko za njim su, po broju potrebnih radnika, Novi Sad i Subotica. I dok je u desetak gradova Srbije bio potreban jedan ili nekoliko radnika, u mnogima tokom 2014. takve potrebe nije bilo.

– Radnici zaposleni u našem hotelu najčešće imaju završenu srednju ugostiteljsku školu ili su diplomirali na smeru Hotelijerstvo na nekom od privatnih fakulteta kao što je Singidunum. Međutim, u sektoru za marketing i prodaju, primera radi, zaposleni su diplomirani ekonomisti, kao i oni koji su doktorirali u oblastima poput menadžmenta u turizmu i marketing menadžmenta – kaže Katarina Nikolić, marketing koordinator Radisson Blu Old Mill hotela.

Uprkos tome, mnogi novootvoreni beogradski hoteli nisu dobili nikakve subvencije države, iako neki od njih zapošljavaju i više od 100, mahom mladih radnika.

Restoran, hotel Toplice

Restoran, hotel Toplice

Potrebna nam je pomoć države koja bi se ogledala u tome da odškoluje dobre studente u Srbiji. Bitno je da ovde dobijemo profesionalce i da ih zadržimo, da ostanu u zemlji. Ipak, škola nije dovoljna, studentima je neophodna i praksa. Primera radi, ja sam se školovao u Cirihu i mi smo stalno bili na praksi – ističe Uroš Milovanović, diplomirani hotelijer, direktor Zepter Apart hotela.

Kako dodaje, kod zaposlenih je jako bitna želja za usavršavanjem i radom jer je uz adekvatno znanje, važno i iskustvo koje mogu steći.

U oglasima za posao poznavanje engleskog je veoma bitno, pa se služenje ovim jezikom često navodi kao neophodan uslov pri zapošljavanju. Osim engleskog, od kandidata se ponekad zahteva i poznavanje drugih jezika, poput ruskog, nemačkog, grčkog i španskog.

Izvor: Flickr.com/salayapavilion

Izvor: Flickr.com/salayapavilion

– Kontinuirano radimo na usavršavanju naših zaposlenih. U hotelu Radisson Blu Old Mill trenutno radi 107 ljudi. Smatramo da diploma i praktično znanje predstavljaju idealan spoj. S obzirom na to, planiramo da tokom 2015. godine počnemo sa praksama za studente – dodaje Nikolić.

Kao dobro mesto za sticanje obrazovanja hotelijeri navode više hotelijerske i srednje ugostiteljske škole, kao i privatne fakultete.

Na oglase za posao u oblastima turizma i ugostiteljstva najčešće se prijavljuju kandidati sa srednjom stručnom spremom, a skoro duplo ređe to čine oni sa višom školom ili završenim fakultetom. Skoro jednak broj ljudi sa završenom osnovnom školom ili magistraturom izrazi želju da se zaposli u nekoj od ovih oblasti, a, sa druge strane, to vrlo retko čine oni sa doktoratom.

Share Button
blog comments powered by Disqus