Zašto je važno da znate koliko gosti borave u vašem hotelu?

Ostale teme , Region / 15. 03. 2018. / Autor:

“Kao da vozite automobil velikom brzinom, konstantno dobijate kazne i ne obraćate pažnju na njih” – tako hotelski stručnjaci opisuju situaciju kada u izveštajima hotelijera nema podataka o dužini boravka. Dakle, ne znate ni ko su vaši gosti, ni zašto dolaze, ni zašto ostaju baš, na primer 5 dana i slično.

Izvor: Flickr.com/Holidayextras

Ništa vam ne može bolje pomoći u unapređenju usluge kao izveštaji i statistički podaci. Logično, nove odluke moramo donositi na osnovu prethodnih podataka i analiza. Ogroman značaj mesečnih ili višemesečnih izveštaja objašnjava upravo rečenica da i u hotelskom poslu morate znati “kuda i kako vozite”. Iz tog razloga, započnite sa kreiranjem detaljnih izveštaja o radu hotela.

Podaci o prosečnoj dužini boravka gostiju u vašem hotelu su lako dostupni i izuzetno značajni, do kojih se dolazi bez ikakvih ulaganja, uz korišćenje postojećih resursa. Razumevanje potreba gostiju, želja i preferencija, ponašanja i najčešćih zamerki jesu deo razloga zbog kojih redovno treba ispitivati tržište.

Ono što nam dužina boravka govori je:

  • Koliko je radnika neophodno za funkcionisanje hotela?
  • Kolike troškove održavanja objekta možemo da očekujemo?
  • Koliki su troškovi hemijskih sredstava?
  • Kako organizovati restoran?
  • Da li ćemo imati više ili manje narudžbina?
  • Da li ćemo imati vremena za kvalitetniji odnos sa gostom?

Ovo su samo neka od pitanja na koje vam odgovor može dati jednostavan broj – podatak o dužini boravka. Važno je znati sledeće: veći broj kraćih boravaka jednak je manjem broju dužih. Jednostavnom računicom, saznaćete da li vaša kategorija gostiju odseda duže ili kraće, a tu računicu možete dobiti upotrebom sledeće formule: broj noćenja podelite sa brojem gostiju. Ove podatke nije teško pronaći, jer su oni dostupni svakom radniku hotela.

Uzmimo za primer da hotel ima 250 soba i da je prosečna popunjenost kapaciteta tokom godine 75 odsto, odnosno da godišnje proda 69.000 soba. To je ozbiljna brojka i zato možemo govoriti i o ozbiljnoj uštedi ukoliko redovno analiziramo podatke. Ukoliko je prethodnog meseca hotel koji smo naveli kao primer imao 8.900 prodatih noćenja i 5.500 gostiju, dolazimo do brojke da je prosečna dužina boravka u hotelu 1.62 noći.

Izvor: pixabay/rawpixel

Radi orijentacije, u svetu se, zavisno od vrste turista, prosečan broj noćenja kreće od 1.44 za prolazne goste, oko 1.2 noći za biznis turiste i 2.83 za grupne i turističke posete.

Ukoliko je politika vašeg hotela takva da je fokus na biznis turistima, a ovom računicom dođete do znatno drugačije brojke, onda negde grešite i vreme je da promenite fokus grupu hotela.

Ove informacije daju vam mogućnost da na najbolji mogući način planirate raspoloživost soba, angažovanje osoblja ili nabavku potrebnih sredstava za održavanje hotelskog objekta.

Kada dođete do svih podataka vezanih za dužinu boravka i vrstu gostiju, vreme je da se izradi i nova marketing strategija ili da se adaptira stara. Stručnjaci kažu da uz malo konsultacija sa marketinškim agencijama, uz podatke o gostima, dolazite do plana koji može umnogome pomoći da vaši prihodi budu veći.

Share Button
blog comments powered by Disqus