Zbog ovoga će vaš hotel na Booking.com uvek imati prednost nad Airbnb servisom

Ostale teme , Region / 23. 06. 2017. / Autor:

Iako je Airbnb verovatno najveća pretnja hotelima, kao i sajtovima za rezervaciju smeštaja u njima poput sajta Booking.com, ipak postoji oblast u kojoj su hoteli u prednosti, a to je: politika otkazivanja smeštaja.

Izvor: Facebook.com/KempinskiPalacePortoroz

Kada gosti rezervišu hotel koristeći Booking.com, praktično je nemoguće da ostanu bez smeštaja. To je ipak, sasvim moguća opasnost koja im preti ukoliko rezervišu smeštaj preko Airbnb. To je, možda, ono što bi hoteli trebalo da iskoriste kako bi privukli više gostiju.

Prema kritikama koje se mogu naći na internetu, nije retko da domaćini nekretnina na Airbnb otkažu smeštaj gostima, iako je sve uredno rezervisano. Domaćin nekretnine ima pravo da gostima otkaže smeštaj bez suvišnih peripetija, iako za to dobija penale.

Kada domaćini otkažu smeštaj gostima sedam dana pre rezervisanog perioda na Airbnb, vlasnicima nekretnine naplaćuje se određena novčana kazna. Ukoliko otkažu više od jedne rezervacije tokom perioda od šest meseci, naplaćuje im se dodatna kazna po svakom otkazanom smeštaju, odnosno svaki put kada to učine.

Ono što je Airbnb učinio jeste da niko ne može rezervisati smeštaj preko ovog servisa tokom datuma kada je trebalo da bude zauzet otkazanom rezervacijom, tako da vlasnik ne može da otkaže smeštaj jednom gostu zbog drugoga. Ipak, to ne sprečava vlasnika da nekretninu izda van ovog servisa.

Ponuda Airbnb smeštaja u Zagrebu; Printskrin: airbnb.com

Vlasniku nekretnine servis automatski dodaje kritiku da su otkazali jednu od rezervacija, ali mu se ostavlja mogućnost da objasni razlog otkazivanja. Maštoviti vlasnik uvek može objasniti svoj potez ili poteze. Kako se navodi na sajtu Airbnb.com, ukoliko domaćin otkaže tri ili više rezervacija tokom jedne godine, može da se desi da njegov nalog bude deaktiviran, pa ostaje nejasno dokle se toleriše ovakvo ponašanje vlasnika smeštaja.

Situacija je malo bolja kada je u pitanju novac, jer ovaj servis ne prosleđuje novac vlasnicima nekretnina sve do 24 sata nakon prijave gosta. Ukoliko vlasnik otkaže gostu smeštaj, servis Airbnb omogućuje gostu da novac iskoristi kako bi rezervisao neku drugu nekretninu, odnosno čini se sve kako se gost ne bi osećao frustrirano, bespomoćno i besno.

Kada je reč o Booking.com, praktično je nemoguće da hotel otkaže smeštaj gostu. Ipak, na sajtu se napominje da ukoliko gost kasni, trebalo bi da se javi hotelu da bi znali kada da ga očekuju, ali i da mu ne bi naplatili određenu svotu novca zbog nepojavljivanja.

Praktično, nakon rezervacije, dosta toga je ostavljeno gostu i hotelu da se dogovore. Servis Booking.com gostu omogućava sigurnu rezervaciju, a ograđuje se od svih ostalih problema koji mogu nastati pre dolaska gosta u hotel. Kašnjenje gosta, politika otkazivanja hotela i ostalo, njh se ne tiče.

Ocena sajta Booking.com, Izvor: Euro Garni hotel, Beograd

S obzirom na to, hotel bi trebalo što preciznije da napiše uslove otkazivanja ili naplaćivanja novca gostu ukoliko se ne pojavi. Jasni uslovi znače da će biti manje nesporazuma između vašeg hotela i potencijalnih gostiju, što može biti još jedna prednost u odnosu na Airbnb. Kako biste je maksimalno iskoristili, gosti moraju uvek biti na prvom mestu.

Kada vam se jave gosti koji su rezervisali smeštaj preko Booking.com, gledajte da im izađete u susret koliko god je to u vašoj moći, iako je to ponekad teže reći nego uraditi. Dodatna ljubaznost može da vam se isplati.

Odnosite se prema svojim gostima sa poštovanjem, ma kako oni rezervisali smeštaj jer se danas sva negativna iskustva vaših gostiju brzo mogu naći na internetu. Loša iskustva koja su gosti imali sa vašim hotelom koristeći Booking.com mogu samo da vam ugroze reputaciju i ocenu koju ima vaš hotel na ovom sajtu. Imajte u vidu da pojedini gosti hotele na ovom sajtu često biraju koristeći ocene gostiju koji su u njemu boravili.

I, osim toga, tokom boravka gosta pokušajte da ga navedete da sledeći boravak u hotelu rezerviše direktno preko sajta hotela i uverite ga da je i takva rezervacija u hotelu jednako sigurna, kao kada rezervišu preko sajta Booking.com.

Share Button
blog comments powered by Disqus